Spoedlening

Een spoedlening of flitslening is een kleine lening die men snel afsluit om een acuut geldtekort te overbruggen.

Waarom gebruik maken van een spoedlening?

Een spoedlening is een lening die men heel snel afsluit, bij voorkeur binnen 24 uur. Deze vorm van lenen staat ook bekend als flitslening of minilening. Kenmerkend voor de lening is dat het om een klein bedrag gaat. De spoedlening wordt vaak aangevraagd tegen het einde van de maand wanneer men geld tekort komt met zicht op het volgende salaris. De flitslening is ook populair in het geval van een onverwachte autoreparatie of wanneer een huishoudelijk apparaat als de ijskast kapot gaat. De aanschaf van een essentieel apparaat kan dan plaatsvinden zonder te hoeven wachten tot het eind van de maand.

Voordelen van een spoedlening

De snelheid waarmee een flitslening kan worden afgesloten is onmiskenbaar het grootste voordeel. Spoedleningen worden over het algemeen ook gemakkelijk gegeven omdat het risico voor de lener vrij klein is. De maximale hoogte van een spoedlening verschilt per aanbieder, maar over het algemeen ligt dit rond de 750 en 800 euro. De periode van terugbetaling kan meestal variëren van ongeveer twee weken tot iets meer dan een maand. Bijkomend voordeel voor sommige mensen is het feit dat de spoedlening niet geregistreerd wordt bij het BKR. Dit is mogelijk omdat het bedrag te klein is of de financiële instelling zich bewust niet bij het BKR heeft aangemeld. Bij zulke voordelen horen haast vanzelfsprekend een aantal serieuze nadelen.

Nadelen van een spoedlening

Omdat een flitslening zo snel geregeld kan worden, zijn de kosten hoger. Door ingrijpen van de overheid is hier een maximum op komen te staan van 14% op jaarbasis. Veel aanbieders weten de leners tot hogere kosten te verleiden door het accepteren van ongunstige voorwaarden. Het niet accepteren hiervan leidt dan bijvoorbeeld tot een aantal dagen vertraging wat weer de charme van een spoedlening tenietdoet. Dit is mogelijk omdat de financiële instellingen achter flitsleningen vaak niet meer in Nederland gevestigd zijn. Voorwaarden zijn bovendien soms onduidelijk opgesteld waardoor men moeilijk kan overzien wat de lening precies inhoudt en wat de sancties zijn wanneer terugbetaling niet op tijd plaatsvindt. Een flitslening is daarom alleen aan te raden wanneer men zekerheid heeft over de mogelijkheid om de lening, plus kosten, op tijd terug te betalen.

Alternatief voor een spoedlening

Wie door ervaring inziet dat men soms acuut extra geld nodig heeft en dit wil lenen, hoeft niet per definitie een minilening af te sluiten. Een doorlopend krediet wordt vaak beschouwd als een gunstiger alternatief. Bij deze lening spreekt men een maximaal bedrag af tot waar geld mag worden geleend, op het moment dat het nodig is. De voorwaarden en kosten zijn over het algemeen beter dan bij een flitslening. Vanzelfsprekend krijgt men bij een doorlopend krediet wel te maken met een BKR-toetsing en de eerste aanvraag duurt langer dan bij een flitslening. Ook het betalen van schulden en rekeningen met een spoedlening wordt afgeraden omdat de kans op grotere schulden toeneemt. Een betalingsregeling heeft in zulke gevallen de voorkeur.